-->

Monday, December 7, 2015

Mahkluk Ghaib di Pokok Ladang Getah di Kedah



Cerita ni mengisahkan abah dan emak saya... Dah tak ingat bila berlaku... cuma kejadian ini berlaku ketika kami semua balik kampung sewaktu cuti semester sekolah... kampung di sebelah abah.... Abah ni memang ringan tulang... setiap kali ada kelapangan dia akan tolong arwah tuk wan dan tuk menoreh getah... Kalau disebelah utara kami panggil aktiviti "memotong"..

Sampailah pada cuti semester tu, abah seperti biasa membantu arwah tuk wan... kiranya hari ni arwah tuk wan boleh rilex2 la skit dengan tuk... Dan kebetulan mak pun nak ikut, kononnya nak membantu abah...
Pada pukul 4 pagi maka bermulalah aktiviti memotong getah nih... Abah dan mak menaiki kereta ke kebun getah milik arwah tuk wan.. kebetulan pula masa tu motor arwah tuk wan buat perangai...
Tiba di kebun, mak tolong suluhkan lampu pada abah bagi memudahkan kerja-kerja abah... Hinggalah pada satu masa bila mak ternampak ada sebatang pokok getah seperti di goyang-goyang... 'mungkin angin kot' cerita mak... tapi kalau angin masakan hanya sepohon yang bergoyang.. mak buat-buat tak peduli... abah masih lagi gigih menjalankan kerja-kerjanya tanpa menyedari kegusaran dan kerisauan mak...
Semakin lama semakin kuat goncangan pokok dan berpindah dari satu pokok ke satu pokok mengikuti ke mana sahaja mak dan abah pergi.. Mak dah mula rasa risau... memegang tangan abah lalu menunjukkan pada pokok yang bergoyang... Abah hanya kata monyet je tu.. sambil meneruskan kerja-kerjanya... Mak mententeramkan dirinya dengan bacaan ayat-ayat suci Al Quran..
Sehinggalah sampai di satu tahap di mana makhluk tersebut menggoyangkan pokok yang ditoreh oleh abah.. terasa titisan air dari daun-daun getah mengenai mak dan abah... Dan pada ketika itu abah mengajak mak ke kereta... mengantuk sangat katanya... Sampai kat dalam kereta.. abah menyuruh mak tidur... bila dah siang sikit abah akan menyambung kembali kerjanya...
Di luar kereta mak melihat pokok-pokok di goyang satu persatu.. mak terus memasang cd ayat-ayat suci Al Quran dan memejamkan matanya... Sampai satu ketika terasa seperti kereta digoyang-goyangkan...akhinya mak tertidur...
Mak terjaga bila kedengaran azan subuh.. mengejutkan abah lalu kedua-duanya pulang dan menunaikan solat subuh dan selepas tu abah meneruskan kerjanya yang terbengkalai tadi...
Bila dah balik ke rumah setelah selesai cuti semester barulah abah bercerita dengan mak... semasa pokok getah digoyang... abah ternampak satu susuk bewarna hitam dan berbulu... semenjak dari tu mak tak pernah mengikut abah sebaliknya abah melaksanakan tugasnya seperti biasa...

Pengalaman Mistik dan Aneh di LPT2



Mendengar lebuh raya LPT2 sudah tentu kita boleh menebak tempat paling banyak memakan mangsa akibat kemalangan jalan raya
Disitu.Sebelum ini pernah di bongkar oleh beberapa penulis tentang kisah kisah seram yang berlaku di lebuh raya tersebut.begitu juga dengan kami juga sudah tentu tidak akan ketinggalan untuk menguak berbagai misteri kemalangan dan penampakan dan kejadian kejadian aneh yang berlaku di kawasan tersebut.
Cerita ini adalah benar dan bukan rekaan semata mata.
Menurut salah seorang yang mahu dikenali sebagai Goneng tukang masak beliau dan keluarganya telah pulang dari kuantan melalui LPT 2 untuk menuju ke kuala terengganu.
Pada dalam perjalanan di sekitar LPT 2 dan berhampiran dengan sebuah perhentian rehat di lebuh raya itu anak serta isterinya ingin membuang air kecil.
Lantas beliau pun memberhentikan keretanya disebuah hentian rehat dan beliau serta isteri dan anaknya pun turun untuk membuang air kecil.
Suasana di sekeliling agak sunyi sejuk dan berangin sepoi sepoi serta suasana lampu yang di pasang pun hanya terang samar samar Sehingga membuat kawasan di sekeliling tidak nampak jelas.
Dalam 3 minit kemudian beliau melihat anak perempuannya masuk Kedalam kereta di susuli dengan isterinya,beliau pun terus masuk kedalam tanpa sembarang banyak bicara.kira kira pada masa itu dalam pukul 10.30 malam.
Selepas kereta berjalan beliaupun bertanya kepada isterinya kenapa tak panggil abang tadi? air dalam tandas tu laju x? tanya beliau berulang kali,namun isterinya tidak mejawab sepatah kata pun.
Isterinya duduk membisu yang berada di sebelahnya macam tunggul kayu tidak sedikit pun berpaling padanya,setelah 5 minit mendiamkan diri dalam perjalanan tiba tiba telepon beliau berbunyi dengan no yang amat di kenali.
Lantas beliau menoleh penumpang yang disangka isterinya tadi dan melihat penumpang itu sudah hilang,dalam telpon isteri beliau berkata"bang kenapa tinggalkan kami di sini"
Beliau mengejutkan anaknya yang lain takut dengan apa yang terjadi,sambil mengucap panjang dan mebaca ayat -ayat suci Al-quran kemudian beliau berpatah balik untuk mengambil isteri dan anaknya di perhentian tadi.

Saturday, November 21, 2015

Perkhemahan Sekolah Rendah - Pengalaman Misteri



masa tu perkhemahan sekolah rendah. darjah 6 (biasa la kat sekolah masing2 mesti ade citer hantu. kalu sekolah dia xde cite hantu kire childhood dia tak complete la...haha)

time tu aktiviti burung hantu pukul 2-3 pagi. satu team 10 orang. team aku ade sorang cikgu lead. sebelum team kitorang dilepaskan cikgu nor (name cikgu aku) suruh kitorang duk dalam 1 barisan pastu sebutkan nombor. slepas sume ok...kitorang pon jalan. cikgu nor duk belakang. setiap orang termasuk aku (lelaki sahaja..ade 5orang) akan gilir2 lead depan atas arahan cg nor.

kitorang pon jalan. jalan..jalan..jalan...

ok habis jalan sudah.

sbelum masuk kantin (tempat ramai2 berkumpul) cikgu nor suh duk dalam satu barisan...sebutkan no balik sorang2.

aa...mesti da agak kan pe yang berlaku? hehe...

yap. tetiba ade no terlebih. mula2 kira ade 10 orang. abis jalan tetiba ade 11 orang. orang yang sebut no 11 tu sebut slow2 (sebab sebut dalam kehairanan tiba2 datang no 11). lepas dia (nama dia judin) sebut no 11...awkward moment sekejab. tetiba cg nor pon bilang kitorang sendiri. lepas mulut dia kumat kamit bilang tetiba dia senyap. pastu dia kate "korang duk sini kejab, cikgu nak gi panggil ustad din". habis je cg nor sebut camtu...amende lagi habis bertaburan budak2 lari pergi kantin tempat budak2 lain berkumpul hahahaha. giler ape nak tunggu situ! yang kelakarnye cg nor sendiri berlari lepas tu dia yang sampai kantin dulu pintas budak2 kekekeke

sampai kat kantin...bilang orang balik. ustad din sendiri bilangkan. ok...10 orang. ustad din bacekan air jampi pastu suh team aku minum air tu..cg nor pun minum sekali. lepas tu bace surah yasin. tak pasal2 tido lewat sikit malam tu

ok..pastu xde ape2 gangguan pon. aktiviti berjalan lancar. tapi memang serius time kire tu ade 11 orang

kemudian benda ni jadi legend dalam sekolah aku...adik aku yang masuk sekolah kemudian pun tahu ceite ni

Friday, November 20, 2015

Kisah Seram Asrama Pekan Slim River berdekatan Ipoh

Kejadian Padil di ganggu pontianak



Kisah ini berlaku sekitar tahun 2004. zaman ini. zaman aku amik STPM
aku boleh di katakan super senior di sekolah ini. dari form 1 hngga form5 dan kemudian hingga form6 aku lepak di asrama
aku berasal dari Pekan SLim River. tak jauh dari Ipoh..
di asrama. aku ,menjawat jawatan sebagai Penolong Ketua Umum,jawatan num dua dalam organisasi asrama.

sememangnya. sekolah aku ini. boleh di kategorikan. sekolah yang lama.
sekolah melayu pertama di Ipoh.

hari minggu adalah hari paling bahagia bagi budak2 asrama. tnayalah mana2 budak asrama
OUTING! BOLEH BALIK KAMPUNG! MAKAN SEDAP LAUK NASI MINYAK! bla bla bla
dan sebagai kebanyyakan budak asrama.
aku keluar pada hari Sabtu tersebut. seperti remaja lain.pergi ke cyber cafe.
zaman itu zaman Ledakan MYSPACE!
gila myspace. siapa yang tak gila myspace ketika itu!


aku balik agak lewat.
jam 8 baru aku pulang. dan aku terlepas lauk nasi minyak!
arghh. takpela. aku dah beli maggi dan dah melantak nasi goreng tadi.
sampai sahaja di dorm ....

" Meor. mana yang lain?" tanya aku

"ramai balik beb. ngada la dorg. rindu mak bapak" perli mior.

"bior la mior..org ada mak bapak" celah Azuan. ntah datang dari mana suara itu. agaknya dari celah2 katil
(Azuan memang gemar lepak celah2 katil. nak caj hp. kalau warden datang.senang nak caver katenye)

aku tersenyum memerhatikan gelagat kawan2 aku.

jam hampir 12malam.
tv tiada cerita yang menarik. jumlah penonton malam itu memang kurang..
berbanding minggu lepas. ramai budak2.
dorg memg pakat balik...

dorm aku menempatkan semua pelajr senior
ya dorm aku semua form 5 dan form 6.
nak elakkan gejala buli kata warden

hampir jam 2am. aku melepak di kaki lima.
menghisap rokok. rasa bebas. budak2 junior takde
nanti mati aku di repotnya pada CIkgu Amir

aku lapar
ini lah maslah duduk di asrama.cepat lapar
aku mula menyelongkar loker aku
aku capai Meggi Ruski perasa tomyam

kitorg panggil Meggi Neraka
sebab pedas die melampau!!!!!
tak percaya.pegi la cari

turun kebawah. pegi ke watercoller. isi,rendam dan makan
jam 240 aku bercadg untuk masuk tidur..
sedang aku hendak menyusun bantal..
perut aku terasa sakit

"argh.. ni yang malas makan ruski ni" bebel aku seorg diri.

kedengaran Mior ketawa dari bawah.
tak tidur lagi rupanya

aku jenguk kebawh; kelihatan mior sedang bergayut dengan awek

"teman aku wei!"

"ahhh! maalas. aku tgh on call ni. busuk la padil teman ko berak"

aku malas nak menyambung percakapan.
perut dah tak tahan..

aku segera mengambil baldi dan menuju ke tandas....

sejuk.
tandas malam itu sunyi.
tiada budak2 overtime basuh baju senior...
dan aku sedikit cuak semasa melangkah masuk....

kebetulan. tandas faveret aku terletak di hujung.
sebab apa faveret? air laju. getah panjang dan agak bersih kurang lumut2
mungkin org jarang pergi. semua pergi tandas belah2 depan

cangkung
lepaskan apa yang patot.
kelihatan dari atas para tandas. ada senaskah majalah.
Majalah Gempak la ni!
getus aku dalam hati!

aku pastikan tiada yang nak keluar.( hahaha)
dan dengan kadar yang cepat aku cuba mencapai majalah tersebut

aku meletakkan tangan untuk menggapai!!


TIBA TIBA!!!
AKU MERASAKAN TANGAN AKU DI PEGANG DARI ARAH TANDAS SEBELAH!!!

SEMACAM ADA YANG MAHU MENGAPAI MAJALAH YANG SAMA.!!!!

SEMEMNAGNYA AKU NAMPAK TANDAS SEBELAH TERBUKAK
TIADA ORG

DAN AKU MULAI MERASA KAGET..

"AHH SUDAH...SIAPA LAK NI"

HAAAAAAAA ni mesti mior nak wat dajal kat aku!

"wei mior!! aku baling taik ni ke sebelah kang....!" jerit aku.
dengan harapan mior lari.
sebab aku memg di kenali sebagai gila2 dan aku penah buat benda yang aku cakap td!

senyap.sunyi
dan tiba tiba telinga ini menangkap bunyi

"HEEEEEEEEEEEE.HEEEEEEEEEE.HEEEE.HEEEEEEEEEEEEEEEE "

terdengar bunyi hilaian dari sebelah!
yang sememangnya suara perempuan!!
dan aku mula kecut!!!

dan tiba kedengaran bunyi org berdehem

secara kasar dan garau.

"errrrrrrrrrrrrrrm! hmmmmmmmmmmmmmmmmm!'

dan tidak semena mena.aku merasakan kotak tandas itu gelap!

semacam ada yang menghalang cahaya lampu!!!!!

dan sememangnya..

ada sesuatu di atas!!

dengan perlahan2.aku mendongakkan kepala ke atas dan!!!!!!!!

KELIHATAN SATU LEMBAGA BERAMBUT PANJANG! DAN MUKA SEPERTI TERBAKAR DAN BERDARAH!
MATANYA LOHONG DAN BERTARING GIGINY!!!
MELIHAT AKU DAN MENGILAI!!!!!!!!!!!!
HEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

SEAKAN MAHU MENERPA AKU!!!
AKU PITAM!!!


jam 6pagi. mior mengetuk pintu tandas
baru aku tersedar. dan aku tak tau apa yang terjadi pada aku!

aku cepat2 menyahutt!

"haa. ada ada.. sori beb. aku tertido la "

kedengaran mior ketawa.

sesudah selesai.aku keluar dan menuju ke dorm

dan sememangnya. aku rasa mahu demam!!!!

apa yang datang malam tadi????????!!!!!

Thursday, November 19, 2015

Gagal Dapat Adsense? Memperkenalkan H12 Ads - Alternatif Terbaik Selain Adsense

DAFTAR SEGERA DI SINI !!!!!!!!!!!!!!

H12 Ads adalah salah sebuah syarikat pengiklanan yang akan memberi peluang kepada anda membuat duit secara ONLINE.

Jika anda baru hendak mengenal apa itu adsense, anda boleh skip dahulu kepada tajuk "Bagaimana kerjanya?". 

Adsense memang terkenal dengan bayaran tinggi pada CPC (cost per click), namun anda rasa ada ke orang nak klik iklan tu? Jarang orang klik beb!! Lagi satu, untuk dapatkan APPROVAL adsense ni memang tersangat susah. Jadi, lupakanlah adsense. Kerana syarikat itu akan terus menerus membuat anda kecewa. Percayalah!

H12 Ads pula terkenal kerana bayaran tingginya pada eCPM (cost per million). CPM ni merujuk kepada impression. Impression adalah bilangan iklan itu dipaparkan pada pengguna. Lagi satu, untuk dapatkan APPROVAL H12 Ads tersangatlah senang. Percayalah!

Dengan H12 Ads, apabila ada orang lawat je website anda, terus bertambah duit.

Bukan macam Adsense, selagi takde orang klik, selagi tu lah tak dapat duit.. :(


Bagaimana kerjanya?

Karang artikel di dalam blog anda sebanyak mungkin, semakin ramai baca artikel anda, semakin banyak pendapatan anda.

Bagaimana ingin bermula? 

  • Buat satu blog (tak kisah tajuk apa, yang penting, anda yakin akan ada orang tengok [kecuali lucah dan pembunuhan]).
  • Karang sekurang-kurangnya LIMA artikel
  • Daftar akaun H12 Ads di sini. 
  • Request approval 
  • Apabila dah APPROVED, anda boleh letakkan iklan anda di blog anda dengan CODE yang diberi
  • Selesai!!!
Selepas itu, kerja anda hanya mengarang blog yang anda rasa orang akan berminat baca. Semakin ramai yang baca, semakin meningkat pendapatan anda.

Dalam dunia rezeki Blog+Ads ini, kesabaran dan minat itu tersangat penting!

Jika tiada KESABARAN, tiada MINAT, kemungkinan takkan menjadi.

Tidak ada benda yang senang dalam dunia ni untuk berjaya..

Cuma, mencari duit melalui Blog ini adalah sesuatu yang unik, kerana anda perlu bekerja di depan komputer dan di dalam bilik anda sahaja!!

Tak salah kalau anda mencuba dulu! Mana tahu rezeki!

DAFTAR SEGERA DI SINI !!!!!!!!!!!!!!

Cara Buat Duit di Rumah dengan H12 Ads! HOT! 2016

DAFTAR SEGERA DI SINI !!!!!!!!!!!!!!

H12 Ads adalah salah sebuah syarikat pengiklanan yang akan memberi peluang kepada anda membuat duit secara ONLINE.

Jika anda baru hendak mengenal apa itu adsense, anda boleh skip dahulu kepada tajuk "Bagaimana kerjanya?". 

Adsense memang terkenal dengan bayaran tinggi pada CPC (cost per click), namun anda rasa ada ke orang nak klik iklan tu? Jarang orang klik beb!! Lagi satu, untuk dapatkan APPROVAL adsense ni memang tersangat susah. Jadi, lupakanlah adsense. Kerana syarikat itu akan terus menerus membuat anda kecewa. Percayalah!

H12 Ads pula terkenal kerana bayaran tingginya pada eCPM (cost per million). CPM ni merujuk kepada impression. Impression adalah bilangan iklan itu dipaparkan pada pengguna. Lagi satu, untuk dapatkan APPROVAL H12 Ads tersangatlah senang. Percayalah!

Dengan H12 Ads, apabila ada orang lawat je website anda, terus bertambah duit.

Bukan macam Adsense, selagi takde orang klik, selagi tu lah tak dapat duit.. :(

Bagaimana kerjanya?

Karang artikel di dalam blog anda sebanyak mungkin, semakin ramai baca artikel anda, semakin banyak pendapatan anda.

Bagaimana ingin bermula? 

  • Buat satu blog (tak kisah tajuk apa, yang penting, anda yakin akan ada orang tengok [kecuali lucah dan pembunuhan]).
  • Karang sekurang-kurangnya LIMA artikel
  • Daftar akaun H12 Ads di sini. 
  • Request approval 
  • Apabila dah APPROVED, anda boleh letakkan iklan anda di blog anda dengan CODE yang diberi
  • Selesai!!!
Selepas itu, kerja anda hanya mengarang blog yang anda rasa orang akan berminat baca. Semakin ramai yang baca, semakin meningkat pendapatan anda.

Dalam dunia rezeki Blog+Ads ini, kesabaran dan minat itu tersangat penting!

Jika tiada KESABARAN, tiada MINAT, kemungkinan takkan menjadi.

Tidak ada benda yang senang dalam dunia ni untuk berjaya..

Cuma, mencari duit melalui Blog ini adalah sesuatu yang unik, kerana anda perlu bekerja di depan komputer dan di dalam bilik anda sahaja!!

Tak salah kalau anda mencuba dulu! Mana tahu rezeki!

DAFTAR SEGERA DI SINI !!!!!!!!!!!!!!

Manusia Tanpa Muka


Pagi itu. aku bergegas mandi. seronok rasanya hati.sebab dapat masuk hutan lagi. horrayy! mana tak seronok
sebab equipment barang2 camping dah di beli. habis duit PTPTN aku. khemah. kasut Teva. tali.clip dan berbagai2 lagi aku beli
padahal. ada je fakulti provide. tapi nak pakai barang sendiri. hahaha

jam 6am. aku dah tercengat di Fakulti dengan kawan2 yang lain.
kami sekelas akan ke ENDAU ROMPIN.
hutan tebal. dan penuh misteri.
dari mulut orang. aku hampir2 taknak pergi. bila aku di momok dengan cerita hantu.
tetapi. di sebabkan aku sendiri penah terkena hal2 mistik ( rujuk Misteri Penamppakan TOKONG) aku rasa berani

tiba di sempadan Jhor Pahang kira2 jam 2petang. lewat sedikit. sebab berenti makan. berak la. dan solat.

tiba di pintu pengawal Polis Hutan,kami di beri taklimat. seperti biasa. hampir 1 jam.
kebetulan kami masuk semasa musim kemarau. jadi cuaca agak panas. tapi kami bersiap juga dengan kelengkapan ketika hujan.
kadang2 cuaca bukan boleh di ramal. ini kuasa TUHAN.

kami masuk ke dalam hutan kira2 jam 4pm. di bawah seliaan Perhilitan dan Renjer Hutan sendiri.
selepas di tunjuukan tapak camping. hampir 45min brjalan baru jumpa. memang tebal.
kami setup2. kira2 550pm. baru selesai. siap 20 khemah di pasang
dan aku memang beli 6 men tent,haha besar sedikit. sebab aku tinggi. hehe dan aku ada bawak air mattress. nak puas tidor!

malam itu masing2 penat. aktiviti masak ada.tapi malam itu aku hanya makan nestum dan masuk tidur.
malam itu sunyi. hanya bunyi cengekerik dan bunyi2 haiwan kecil sahaja berbunyi...

pagi itu. jam 6am. kami solat subuh berjemaah. dan lecturer aku. aku namakan En Fizo.( EF )
EF arahkan aku dan Mail ( nama tipu) untuk cari kayu api dan buahan2 yang boleh di makan
memang dah di ajar untuk survival dalam hutan. dan kata EF . kawasan ini da pisang hutan.
wahh. lama sudah tak makan pisang hutan!

berbekalkan lampu torchlite dan headlamp. kami berjalan .perlahan2. sambil aku memegang parang sehasta panjangnya.
perlahan2. dan aku dengan selamba memakai bot Doc Marten dalam hutan. berat. tapi macam secure.padahal aku ada boot untuk camping. tapi rasa seolah2 skinhead pula.hahah

kira2 20min. kami berjalan. kami dan nampak langit membiru. matahari nak keluar. dan kedudukan kami sedikit di atas bukit.
kira2 jam 650am. baru la kami berjumpa apa yang nak di cari.
Mail terus roger EF guna walkie. mengatakan kami dan jumpa pisang hutan dan kami inform EF tentang koordinat kami.
memang kami buat macam tu setiap 20min. untuk keselamatan. kami akan tagging bearing dan koodinat.

sebelum kami mengambil pisang hutan. Mail . seorang yang agak alim dan selelau jadi imam dekat kolej.
membaca doa. mohon di tolak segala bala kalau2 ada yang marah kami ambil barang hutan
dan sebelum aku mecantas pisang itu. aku membaca
Assalamualaikum Ya Nabi Sulaiman.
kata ustaz. jin2 sangat takut dengar nama Nabi Sulaiman.

dapat la hampir setandan pisang hutan. boleh la di salai.
kira jam 720am. langit dah cerah. kami bergerak pulang. sambil aku menjinjit pisang yang di letak dalam guni.
dan mail lead di depan aku.
tiba tiba.terdengar bunyi suara wanita ketawa.ketawa kecil.
terus langkah aku terhenti! dan mael segera berpaling ke arah aku sambil letak jari telunjuk di mulut!
tanda diam!

aku terus diam. terus aku genggam parang aku.dan mael pun bergitu...
dan tiba tiba. kira2 30meter dari kami..

kelihatan 3 orang kelibat wanita berkurung putih dan bertutup kepala seakan2 kain batik berwarna kuning2.
berjalan di celah2 pokok besar.

aku dan mail terus merendahkan badan! aku terus berpeluh. rasa cuak.
dan aku tau! itu bukan nya manusia.
mana mungkin ada manusia begitu di tengah hutan!
berbaju kurung!
serba putih!

sedang kami memerhatikan mereka.
mereka beetiga. berhenti. dan tidak semena mena.
mereka bertiga memandang kami
dan terkejut!!

ada rambut. tapi muka kosong!!
sejurus mereka melihat kami.

kedengaran di sisi telinga kami. bunyi orang memberi salam,
entah datang dari mana.

( muka kosong tu sebijik cam cite bunian afdlin shaauki tu geng!!)

terus mael bangun dan berjalan laju . ikut jalan lain!
dan aku follow belakang!
kami terpaksa re route jalan lain.
sebab jalan itu ada mereka. rasa tak berani pula nak langgar. sebab dorg tercongok je dekat situ.,
sempat aku tengok mereka. mereka hanya berjalan.seperti terapung...dan di sekiling mereak sepertu ada kabus2...
pelik.

balik di base camp. aku bercerita dengan EF.
dia agak otai dalam kes2 macam ni..
sepatah sahaja dari mulut EF

"bunian."
sambung EF " untung la korg dpt jumpa anak dara buniaan pagi2 cmni" katanya sambil ketawa.


aku terdiam. dan mael menggaru2 kepala.
itu baru hari kedua kami di sini........
seperti pengalaman lepas.

"sekali dah nampak. mesti dia nak bagi nampak lagi!"

Tuesday, November 10, 2015

Jin Pelaris di Setiu, Terengganu



Tempat : rumah mak mertua
Masa : 4tahun lepas
Ahli : keluarga aku
Suspek : Hantu Pelaris


Kejadian ni berlaku pd aku & family masa dalam perjalanan nk balik kg mertua aku di setiu,terengganu. Kami bertolak pd hari jumaat jam 3 ptg lepas solat jumaat dari KL. Dalam family aku ada mak,ayah,aku,wife & anak kecil aku bru setahun. Dari KL ayah aku yg drive, dia bg chance aku rilek dlu sebab nanti masuk cherating dia ckp tukar driver pula. Setiba di cherating aku bertanya kt ayah aku nk tukar driver ke? tapi kita berhenti makan dulu sebab jam dah pukul 7.30 malam. Ayah aku kata nanti lah kita berhenti kt depan. Aku hanya bagi respon OK. Dari cherating sampai ke Kerteh aku tgk ayah aku drive je tak pulak ada tanda² dia nk berhenti makan. Tiba² dia berhenti kt sebuah kedai tepi jalan. Kedai tu terletak di antara kerteh nk ke paka. aku tak berapa ingat lokasi yg sebetulnya. Kedai nampak usang tp agak memeranjatkan org terlampau ramai. Yang dtg mkn silih berganti mcm pelanggan tak putus² dtg. Kedai tu sentiasa penuh nk order pn ambil masa. Menu utama yang aku nampak kt signboard tulisan tgn ROTI TEMPAYAN.

Kami sekeluarga pn order tanpa syak apa².Dalam fikiran aku hanya fikir mungkin kedai lain tak buka kot tu sebab orang ramai. Selesai makan malam kami meneruskan perjalanan. Masa ni aku pula yg drive. Elok masuk je dalam kereta anak aku menangis masa tu mak aku yg dokong anak aku ni. Aku tak syak apa² mungkin sebab dia penat kot jalan jauh. Jam menunjukkan pukul 9 malam. Aku perhatikan bila isteri aku ambil anak aku akan menangis tak tahu punca kenapa. so dalam perjalanan tu anak aku cuma duduk dgn mak aku je. Nasib lah mak ayah aku nk ikut aku balik rumah mak mertua aku kalau tak aku pn tak tahu nak buat apa.

Kami sampai di rumah mak mertua aku ngam² pukul 12 tgh malam. Isteri aku turun untuk panggil org buka pintu dan pergi ke kereta balik untuk ambil anak aku tp masa tu anak aku masih lg menangis bila tgk isteri aku. Bila semua org dah masuk rumah anak aku masih menangis lg so mak aku decide dia jaga anak aku malam tu. Masa aku ambil barang untuk dimasukkan ke dlm bilik aku tgk isteri aku dah ada dalam tu. Aku ni jenis org yg pakai spec mata. so biasa klu pakai spec lama² mata jadi letih. Aku pn buka spec untuk gosok² mata sebab letih tak semena² aku terkaku sekejab lihat wajah isteri aku. Aku tenung melihat tanpa berkelip. Aku rasa lain je muka isteri aku ni. kenapa jadi putih plain mcm pelakon opera cina bila makeup. Aku tersedar bila isteri aku tegur dan bertanya kenapa pandang dia mcm tu? Aku hanya diam dan duduk di sudut katil. sambil berfikir.. mungkin sebab ni kot anak aku takut. Ada benda tumpang rupanya. Aku tidak bg tahu sesiapa pn dlm rumah tu sebab takut nanti semua org takut dan terjaga dari tidur.

Aku biarkan saja cuma baca ayat kursi berberapa kali.tp macam tak jalan je.mungkin aku ni kurang ilmu. Malam tu aku tidur ala kadar takut benda tu buat kacau.tapi Alhamdulillah sampai pagi tiada apa² yg aneh berlaku dalam rumah tu. Aku ingatkan benda yg menumpang tu dh pergi tapi sangkaan aku meleset,mana taknya anak aku masih lg tak nak kt isteri aku.Aku baru cakap kt keluarga aku yg aku nampak malam tadi,mungkin sebab tu anak aku tak nak dan menangis bila tengok isteri aku. Mak aku terus baca lah ayat ayat alquran (ayat dan surah mane aku tak pasti) dan minta isteri aku ikut bacaan dia dan lepas tu minta isteri aku pergi mandi air yg telah dia sediakan. Alhamdulillah lepas mandi anak aku terus nk dekat isteri aku.

Kakak ipar aku bawa aku dan isteri pergi rumah pengamal perubatan islam dan minta org tu tengok kn kot² benda yg tumpang tu ada lg ke tak tapi alhamdulillah org tu cakap benda tu dah pergi dia cuma tumpang aje dan memang tak kacau.sambil berseloroh benda tu sesat kot.. ketawa org tu.
Aku senyum je sambil tu aku usik bini aku ada benda yg berkenan le tu..
sekian.

Wednesday, November 4, 2015

Hubungi Makhluk Halus

Perkongsian dari Peminat Page FB Cerita Seram Melayu  - Linda Ana Grey










Salam,admin...sy ada ceriter hantu nak criter ni and brdasarkan pengalaman sy sndri..harap disiarkan ye...thanx...


Saya nak share satu cerita yang dah 20 tahun saya pendamkan. Cerita saya ni pernah disiarkan dalam Majalah Mastika tahun 2009 dan dapat banyak feedback dari pembaca. So, sekarang zaman dah serba canggih with the world infos only on the tip of your fingers, so I have the urge to share my scary and weird story with you...terpulang kepada para pembaca semua sama ada nak percaya atau tidak cerita saya...saya sendiri tak percaya benda2 ni jadi pada saya...tapi kita kene ingat kerana syaitan tu wujud untuk menyesatkan umat manusia dalam pelbagai cara...

OK. Cerita bermula pada tahun 1994. Masa tu saya berada di Form 5 dan bersekolah di Sekolah Menengah Raja Chulan, Ipoh. Biasa la bila nak dekat SPM, waktu rehat saya dihabiskan dengan membuat ulangkaji di library dengan 4 orang BFF saya.

Tapi ntah camana hari tu salah sorang kawan saya bawak sekeping kertas lukisan dan sekeping suit syiling 50sen. Kertas lukisan tu pulak ada tulis abjad A sampai Z. Pastu ada tulis “YES” and “NO”. Then di tengah2 ada tulis “HOME”.

Kawan saya cakap kalau kat oversea, orang2 kat sana panggil OUIJA BOARD... medium utk berkomunikasi dengan roh or so they said... kat sana diorang guna kayu ukir tapi kawan saya ni nak cut budget dia guna kertas lukisan and syiling 50sen.

So, kawan saya cakap asyik study je so apa kata kita buat benda lain dari yang lain... kira di luar normal kita sebagai students? well, in that case, we felt paranormal already...hahaha!!!

So, back to the story. Kawan saya ni ajar saya camana nak main. Kami letak jari atas coin tu tapi punya la slow coin tu bergerak... kawan saya cakap kalau nak coin ni gerak laju, kene letak darah. Especially darah perempuan yang tengah period. Kebetulan pulak ada 3 orang di kalangan kami yang period and I was one of them... tapi seorangpun tak berani nak letak darah...

Keesokan hari, kami main lagi. Kali ni saya beranikan diri menitikkan darah dari jari hantu saya ke atas coin tersebut. Apa lagi, bukan main laju lagi coin tu bergerak.

Kawan2 saya mula bertanya soalan. Soalan2 yang ditanya...

“Awak ni Melayu ke Mat Salleh?”... coin tu bergerak dan mengeja M.E.L.A.Y.U.

“ Awak ni lelaki ke perempuan?”... L.E.L.A.K.I.

“ Awak asal mana?”... .U.T.A.R.A...(maknanya sama ada dari Kedah, Perlis, Penang atau Perak).

“Awak dulu kerja apa masa hidup?” ... A.Q.U.A... (maknanya kerja yang ada berkaitan dengan air).

“Awak mati camana?”... D.R.U.G.S...(pandai pulak spelled dalam English).

Pastu bunyi loceng, saya dan kawan2 saya terus masuk kelas. Saya tak sempat nak suruh ‘benda’ tu balik terus angkat je kertas lukisan tu. Saya bagi balik kat kawan saya and dia terus buang macam tu jer kertas tu dalam tong sampah.

So, lepas tu saya tak main dah. Lepas SPM masing2 bawak haluan diri masing2. Kawan2 saya ada yang pergi ke oversea untuk further studies. Ada yang sambung di U tempatan sahaja dan saya sendiri further studies di Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka mengambil course TESL(Teaching English As A Second Language).

Masa kat maktab, maktab pulak semua perempuan memang boring giler la...hahaha...so, saya mula melanggan 1 majalah English ni, malajah Galaxie. Dalam majalah tu ada ruangan berkenalan. Masa tu tahun 1997 mana ada FB, IG semua. Sesiapa yang pakai handsetpun hnya golongan kaya2 je. So, kalau nak cari kenalan dengan cara ni je la...main utus2 surat...so, sayapun masuk ruangan tu untuk cari kenalan...

Saya dapat banyak surat untuk berkenalan dengan saya tapi dalam banyak2 surat yang saya terima, saya tertarik dengan sekeping surat yang dikarang oleh seorang lelaki namanya Roslan dari Kuala Nerang, Kedah dan bekerja sebagai penternak ikan air tawar.

Bahasanya berbunga2...macam sasterawan bahasa yang dia guna. Memang penuh puitis. Tapi yang paling pelik dan yang paling ganjil pada Roslan ni, dia menulis guna berus lukisan yang kecik tu dan tulis dia atas kain kanvas yang buat lukisan tu. Pastu tulisan dia pulak macam tulisan khat.

Setelah berbulan2 dok berutus surat, saya ajak berjumpa tapi macam2 alasan dia bagi. Sibuk la, kursus la, apa la. Dalam masa yang sama saya akui saya dah jatuh cinta dengan dia dan saya nak jadikan dia suami saya. Tapi dia cakap dia belum bersedia untuk jumpa saya. Saya cakap takpelah. Saya akan tunggu sampai hujung tahun.

Bila hujung tahun saya balik kampung saya di Ipoh sebab dah cuti sekolah. Pelajar maktab perguruan kalau cuti sekolah kami juga akan cuti.

Dalam cuti sekolah tu saya bagi nombor telefon rumah saya pada Roslan. Sebelum ni saya yang asyik call dia sebab masa kat maktab dulu mana ada pakai handset lagi. So, setiap malam Roslan akan call saya. Saya cakap kalau nak call pukul 10 malam ke atas sebab masa tu makbapak saya dah tidur.

So, bergayut la saya tiap2 malam dengan Roslan sampai pukul 3 pagi baru stop. Tapi saya masih tak puashati dia taknak jumpa saya. Saya mula merajuk and dia cakap dia janji akan jumpa saya sebelum bukak sekolah.

So, saya continue bergayut dengan dia. Ntah camana, bapak saya perasan saya dok bergayut malam2. Bapak saya tanya serius ke saya dengan lelaki ni? Saya cakap saya serius, cuma lelaki ni tak tau camana.

Last2 bapak saya call si Roslan ni and bapak saya basuh dia cakap kalau nakkan saya, jangan main2 dengan saya tapi buat cara elok. Bawak makbapak datang rumah dan risik elok2 ikut adat. So, Roslan cakap dengan bapak saya, dia janji akan call bapak saya untuk set up bila nak mari.

Masa tu hati sayapun berbunga2 riang sebab tak lama lagi saya akan jumpa jugak si Roslan ni. Lagi happy bila tak lama lagi saya akan kahwin dengan dia. Memang saya tak sabar2 nak jumpa dia.

Malam yang dijanjikan pun tiba. Roslan bagitau bapak saya yang dia akan call dalam pukul 10 malam tapi sampai ke pukul 11 malam Roslan tak call2 saya. Bapak saya pulak dah terlentok2 tertido atas sofa. Sampai le ke pukul 3 pagi Roslan tak call2. Saya cuba call dia, tapi tak berangkat. Saya betul2 kecewa dengan sikap dia. Bapak saya pulak cakap kalau macam ni perangainya maybe dia nak main2 je.

So, esoknya selama 3 malam berturut2 dia tak call saya langsung. Saya call diapun tak dapat. Saya menangis setiap hari sebab rindu kat sangat2 kat dia.

Bapak saya tak tahan tengok penderitaan saya, bapak saya bawak saya pergi ke rumah Roslan di Kuala Nerang, Kedah berdasarkan alamat yang tertera di surat2 dia sebelum ni.

Sesampai je kami ke sana, saya cari alamat rumah nombor 57. Tapi tak jumpa. Kami jumpa hanya rumah bernombor 55. Rumah kampung yang jaraknya lebih kurang 100 kaki dari rumah ke rumah.

Bapak saya bertanya seorang makcik yang duduk di rumah bernombor 55 tu dan bagitau tujuan kami datang. Makcik tu terkejut sangat2 dengan cerita saya. Makcik tu cakap maybe ada orang nak main2 dengan saya sebab makcik tu cakap rumah nombor 57 memang ada tapi kat belakang rumah dia and rumah tu dah tak berpenghuni selama berbelas2 tahun.

Makcik tu cakap dulu ada 1 family duduk kat situ. Tapi semenjak si bapa dalam family tu mati kene bunuh dengan anak sendiri kerana dadah pastu anak dia pulak gantung diri dalam rumah tu, seluruh family dia berpindah ke Kelantan and rumah tu terbiar bersemak-samun sampai sekarang. Saya tanya makcik tu anak yang bunuh bapak dia tu nama apa? Makcik tu cakap dia tak tau sebab makcik ni tak bercampur dengan orang sangat.

Pastu kami balik. Saya rasa macam tak puashati dengan si Roslan ni. Apa yang dia nak sorok dari saya? Saya mulakan siasatan. Maybe alamat rumah yang si Roslan bagi maybe alamat palsu. Nak tau alamat betul, saya kene pergi ke Telekom Malaysia Berhad sebab saya tau nombor phone rumah dia mesti berdaftar atas alamat betul rumah dia.

So, sayapun pergi ke Telekom Malaysia Berhad. Tapi pihak Telekom tak boleh bagi alamat rumah orang sesuka hati tanpa ada kebenaran. Kebenaran tu kiranya macam kes polis ka, boleh la diorang bagi. So, takkan saya nak buat report polis kut. Atas kesalahan apa? Roslan tak cederakan saya. Cuma dia tipu saya saja. Tapi dia tak tipu duit saya. So, saya lupakan saja hasrat saya tu.

So, beberapa malam selepas tu dia tak call saya. Punya la saya rindu gila2 dengan dia. Cinta punya pasal saya tak kisah kalau dia tipu saya sekalipun. At least call la saya. Ni tak...senyap terus. Tapi saya masih mengharapkan diri dia and cinta dia. Dalam masa yang sama saya masih lagi call dia setiap masa dan as usual, tak berangkat.

Untuk hilangkan rasa frust menonggeng saya, saya keluar ke Ipoh jalan sorang2. Tengok wayang sorang, shopping sorang2. Tak lama lepas tu, kawan sekolah saya dulu yang main spirits tu dengan saya sedang bercuti semester dar Florida State University balik ke Malaysia. Saya kuar dengan dia jalan2 sambil nak lupakan frust menonggeng saya ni.

Kawan saya ni tanya saya ni dah ada boyfriend ke belum...so, saya cerita pada dia pasal si Roslan ni dari A to Z. Apa lagi, kawan saya ni terkejut dan tiba2 dia recalled something that happened few years back. Dia cakap macam ada kebetulan yang disengajakan antara kisah saya dan Roslan dan spirits saya dan kawan saya main dulu.

Dia cakap dulu spirits tu mengatakan nama dia ROSLAN. Lelaki yang saya kenal ni namanya Roslan juga. Lepas tu spirits tu kata dia asal UTARA. Roslan saya berasal dari Kuala Nerang, Kedah. Lepas tu spirits tu mengatakan yang Roslan ni dulu kerja AQUA(kerja yang berkaitan dengan air)... Roslan saya pulak kerja sebagai penternak ikan air tawar. Terlalu banyak kebetulan...

Lepas tu tiba2 sahaja saya rasa tak sedap badan. Tiba2 je saya rasa tekak saya loya. Saya cakap kat kawan saya, saya nak balik rumah. So, saya balik rumah.

Malam tu tiba2 sahaja saya demam. Maybe saya pikir saya demam rindu pada Roslan. Demam sampai menggigil2 badan. Bapak saya bawak saya ke klinik and ke hospital, still demam saya tak baik2.

Ntah camana 1 malam ni, pukul 12 tengah malam tiba2 telefon rumah saya bordering. Apa lagi, seronok la saya sebab saya tau yang call tu mesti Roslan. Punya la rindu saya pada dia. Masa tu saya demam, saya tak pedulik terus bangun angkat phone rumah.

Tapi yang seramnya bila saya bagi salam dan cakap hello, yang saya dengar hanya bunyi sunyi dah hening di sebelah sana. Lepas tu saya panggil, “Abang?”... setiap kali saya panggil abang, yang saya dengar hanya bunyi hembus nafas... saya cakap kenapa dia tinggalkan saya tanpa khabar berita tapi yang saya dengar hanya bunyi hembus nafas seorang lelaki...

Lepas tu saya diganggu dengan bunyi selama 5 malam berturut2... dalam masa yang sama demam saya masih tak baik2. Mula2 saya OK je dengan bunyi hembus nafas tu tapi malam ke 3 saya dah mula rasa seram sejuk. Rasa lain. Disebabkan rasa takut saya cabut wayar telefon.

Saya ingatkan saya dah cabut wayar telefon tu gangguan dah takdak. Tapi ada lagi bila pukul 12 tengah malam hembusan nafas tu saya dengar di telinga saya pulak. Seolah2 suara hembusan nafas tu ada dalam bilik saya.

Disebabkan rasa takut, saya bagitau bapak saya dan bapak sayapun bawak pergi berubat secara kampung dengan seorang pakcik ni sebab masa tu demam saya makin teruk. Pakcik ni cakap ada benda ikut saya dan berkenan dengan saya. Saya ceritakan dari A to Z camana saya kenal Roslan, main spirits tu semua.

Pakcik tu cakap syaitan ni akan menyesatkan dan mengganggu manusia dalam apa cara sekalipun so sebagai manusia kita mesti ada pendinding dari semua ni. So, pakcik ni cakap sebelum tido, saya kene minum air yang dibekalkan pakcik ni dan pakcik ni cakap selalu ingat Allah dan berzikir sepanjang masa. Pakcik ni pesan lagi apa saja barang Roslan yang diberi pada saya mestilah dibakar. So, segala surat2 Roslan saya bakar.

Tapi sebelum saya bakar surat2 Roslan tu, saya tangkap gambar surat2 tu dulu sebagai bukti benda ni jadi pada saya. Tapi pakcik ni pesan jangan tangkap gambar atau simpan apa sahaja yang ada kene-mengena dengan Roslan sebab takut benda tu taknak tinggalkan saya. So, saya buang Kodak(gulungan filem dalam camera sebab zaman saya dulu mana ada camera guna memory card) dan lepas tu saya baik dari demam.

Nombor telefon rumah sayapun saya dah tukar tapi gangguan still ada. So, bapak saya tamatkan talian telefon rumah dan pakai handset. Masa tu handset dah murah sket dah.

So, terpulang pada pembaca semua untuk menilai cerita saya. Saya tak suruh pembaca percaya cerita saya sebab saya rasa permainan seru roh macam OUIJA BOARD ni bagi saya, ntah la... saya agak skeptic sket tapi bila kene macam ni pada saya, sayapun tak tau nak tafsir camana. Tapi tu
20 tahun punya cerita. Kalau saya masih simpan surat2 Roslan tu dah lama saya share kat sini. Tapi saya terpaksa bakar semua...

I think that’s all from me. I don’t expect you to believe my story, but you have to believe there are spirits and devils roam the earth because they are parts of Allah’s creations...mereka juga makhluk Allah... Wallahualam...

Kisah Seram Dajjal

Perkongsian dari Peminat Page FB Cerita Seram Melayu  - Muhd Azriel

Dajjal .



Malam tu, macam biasa, aku akan habiskan beberapa helaian bacaan aku sebelum lelapkan mata.
Sambil anak aku kat tengah diantara aku dan isteri aku sibuk beraksi menyusu. Kejap meniarap, kejap menonggeng, kejap punggung dia tindih muka aku. Tu rutin dia sebelum tidur.
' Dajjal tu dah ada ker awak? Dia dah keluar ker?', tiba2 isteri aku bertanya.
' Dah ada dah. Cuma mungkin ada yang tak perasan,' jawabku ringkas sambil menutup buku dan mengalihkan kaki anak aku yg dari tadi terletak atas leher aku. Tidur jugak akhirnya.
' Dah ada? Kat mana?,' tanya isteriku sambil berpaling mengadapku.
' Media. Segala jenis media. Itulah dajjal. Media cetak, media massa, media hiburan, media internet, dan segala mak nenek media adalah dajjal, ' jawabku sambil melipatkan kedua tangan kebelakang kepala aku dan memandang tepat pada siling rumah.
' Aikk? Media?? Nape pulak?,' tanya isteriku lagi.
Kali ini dia kelihatan begitu serius sekali. Sambil sebelah tangannya dijadikan penyendal kepalanya dan merenung tepat pada aku.
' Ini menurut pembacaan dan pandangan peribadi sayalah. Sebab jika dajjal muncul dalam bentuk raksaksa yang menakutkan, mesti tiada orang nak ikut dia. Jadi dajjal akan muncul ikut kesesuaian fitrah manusia. Barulah manusia percaya dan ikut dia ,' jelasku sambil merenung siling dan fikiranku mengimbas kembali kepada beberapa bacaan aku berkenaan Dajjal.
' Oooo.... Betul jugak naaa.. Lagi2.. Ceritalah dajjal ni,' ujar isteriku dalam loghat Penang yg takkan hilang dari lidahnya.
' Antara sifat dajjal, bermata satu. Pada pemahaman saya ianya adalah kamera. Segala kamera itu mewakili penglihatan dajjal. Samada kamera telefon, kamera perakam, cctv dan semua jenis kamera. Dari mata dajjal itu tersebar pelbagai fitnah dan kebencian. Kemudian manusia menjadi huru hara , bergaduh, berbunuh dan berperang. Sebab satu maklumat daru kamera, manusia percaya. Walhal maklumat itu tipu. Kemudian sifat dajjal itu mampu menyeberangi dari satu negara ke satu negara dengan sekejap sahaja. Merentas benua dgn benua juga mudah. Lautan berada dibawahnya, sebenarnya itu adalah gelombang internet. Dengan internet, fitnah dan kebencian mudah dihantar. Maka manusia mudah dihasut dan percaya. Perkara yang benar, nampak salah, perkara yg salah, nampak betul.Lihat sahaja media television, jual produk contohnya syampu rambut. Boleh lurus, tapi hkikatnya itu tipu. Lihat sahaja iklan susu formula dari 123456 tahun, semua orang percaya. Kemudian ikut. Walhal Al quran perintah susu ibu cuma 2 tahun diorg tak nak ikut. Itulah antara fitnah dajjal,' jelasku panjang lebar sambil mengadap pada isteriku.
' Ya Allah... Takutnya..,' tiba2 isteri aku berbisik.
' Kena ingat, tujuan dajjal menyesatkan umat Islam. Tujuan dajjal mengawal otak dan pemikiran manusia. Segala benda baik, jika dajjal kata buruk, maka manusia percaya. Segala benda buruk, jika dajjal kata baik, semua manusia percaya. ', jelasku lagi.
' So kenapa ada berpendapat baca surah Al kahfi dapat lepas fitnah dajjal?', tanya isteriku lagi.
' Sayang, Al quran itu bukan sekadar dibaca. Bukan sekadar dihafal. Paling penting difahami kemudian diamal. Kalau tak faham macam mana nak amal? Kalau baca sekadar baca, nasrani dan yahudi juga membaca kitab suci agama mereka. Apa antar kisah dalam surah Al kahfi yg saya selalu cerita pada awak?,' ujarku.
' Kisah pemuda Ashabul kahfi dan seekor anjing lari tidur dalam gua selama ratusan tahun sebab lari dari pemerintah zalim ,' jawab isteriku sambil tersenyum kerana berjaya menjawab soalanku.
' Betul. Konteks cerita itu sama seperti dajjal. Pemuda dan anjing itu pada masa itu tiada pilihan. Selain mengasingkan diri dari masyarakat yang kian rosak. Dan penguasa yg zalim. Jadi, kalau nak selamat dari fitnah dajjal, kita jangan suka buat sesuatu perkara sebab ramai orang buat. Walhal kita tak memahami kenapa perkara itu dibuat. Buat sebab kita faham. Bukan ikut ikutan. Dan orang yg selamat dari fitnah dajjal adalah golongan yg ' ganjil '. Mereka hidup tidak mengharapkan sistem ciptaan manusia sangat. Mereka hidup berpandukan pemahaman Al quran dan
sirah nabi s.a.w. Merekalah golongan yg beli kereta cash, tidak terlibat riba'. Tidak terpengaruh dengan media dan leka dengan dunia. Senang kata mereka ni kalau orang sekarang nampak mereka gelar kelompok ni kolot, selekeh. Walhal merekalah yg jauh dari fitnah dajjal. Mereka bukan golongan terasing, tapi golongan yg memilih untuk mengasingkan diri dari dunia yg rosak, ' jawabku lagi sambil mencium anakku berkali kali yg sedang lena diulit mimpi.
' Patutlah awak tak nak astro kat rumah ni ea? Oklah syg, skrg sy faham. Kita tak payah astro k? ,' ujar isteriku sambil bingkas duduk dan tersenyum.
' Kiamat tu berlaku sehingga ibu pun akan membuang dan tidak pedulikkan anaknya, dan sy dah nampak zaman skrg banyak ibu yg sibuk bekerja dan sibuk main handphone sampai anak terbiar, kiamat sudah dekat sayang.... Sy akan buat apa sahaja yg saya mampu untuk lindungi keluarga saya. Sebab tu ada riwayat sebut, ikatlah anak bini kamu pabila dajjal muncul. Dan skrg sy tgh ikatlah ni. Hehe... Ikat hati dan pemikiran. Bukan ikat jasad.., ' jelasku sambil mula menarik selimut.
' Imam mahadi pulak? Ceritalah... Awak asyik mengadap buku jer, tapi tak cerita pun kat saya ,' ujar isteriku sambil mula membetulkan posisi badannya.
' Nanti saya ceritakan. Kiamat dan kemunculan dajjal akan berlaku dalam konteks akal manusia boleh terima. Bukan dalam keadaan yg ganjil. Masa sudah semakin suntuk. Ummat islam sudah tidak punya banyak masa, sebab tu yahudi banyak menguasai teknologi. Sebab tentera dajjal adalah yahudi. Imam mahadi juga sudah ada. Dia hanya belum membuat pengumuman rasmi. Selagi anak muda islam masih leka begini, selagi itulah islam dibuli. Tidurlah. Doa supaya semuanya selamat. Kerana Allah kekal ada. Sy mintak maaf yer kalau arini ada buat silap. Assalamualaikum, ' ujarku sambil meminta maaf, risau2 esok tak bangun subuh hari.
' Waalaikumsalam sayang, sy pun minta maaf. Sy harap harini sy jadi isteri yg memberi manfaat untuk anak dan suami. Nite sayang...,' jawab isteriku sambil memejamkan mata .

#Sekadar Perkongsian .

Saturday, October 31, 2015

Kisah Seram di kampung tok, Baling, Kedah



Tempat = Kampung Tok (Baling,Kedah)
Masa = Zaman kanak² tahun x ingat.
Ahli = Ramai.. Raya Ke-3
Suspek hantu = Xpasti.



Crite ni berbunyi cmni..
Kejadian ni berlaku pada aku zaman kanak² x ingat sangat tahun bile. Masa ni hari raya puasa ke 3, maklumlah bile hari raya ramai la sanak saudara berkumpul, riuh lah kawasan rumah Tok aku ni. Rumah Tok aku ni jenis rumah teres corner lot so ruang tepi tu luas bole dikatakan tempat melepak sebab ade pangkin & kerusi rotan yg boleh berbuai.

Pada malam hari raya ke 3 tulah kejadian ni berlaku. ramai yg x senang duduk sebab x sangka jadi kt family kita org.
Dalam pukul 10 lebih tetiba angin kuat then selang dgn hujan turun. aku dgn sepupu tengah syok² layan bunga api masa tu jadi terbantut la bru nk enjoy da hujan. Waktu tu dh dengar tok panggil masuk sebab angin kuat sangat. Masa kita org nk masuk tetibe blackout ramai² la terkejut ngan menjerit. Faham² je lah da gelap.. apa pun xboleh nk nampak.

Waktu kita org kat dalam, macam ade sesuatu je kt luar tengah duduk atas kerusi rotan.. bunyi kerusi tu "kreekk..krekkk.krekk.." mungkin sebab angin kuat menyebabkan kerusi rotan tu berbuai. Kita org ape lg.. dok perhatikan la dr pintu rumah masa tu mmg x nampak apa pun sebab gelap sangat. Tok aku masa tu ingat ada la cucu dia dok main kt luar lg..then boleh pulak dia panggil masuk.aku ingat lagi ayat dia.. "Sape kt luar tu..mai la masuk..jgn dok main hujan nanti demam".

Aku ngan sepupu aku terpinga-pingalah dok tgk sape lg yg x ada. aku kire semua sepupu aku ade je kt dalam lepas tu kite org pandang sesama sendiri. Kite org berbisik.. Tok panggil sape lg tu? semua muke dok blurr je.. then kita org tgk balik kt luar. Masa nk tgk kt luar tu kilat punya kuat..kawasan halaman rumah jadi cerah terang menerang.. perghh punya kite org terkejut.. rupe²nya ade benda tgh duduk atas kerusi rotan tu.. macam kelibat org tua.. dia punya janggut punyalah panjang sampai ke lantai.. Ramai² la kite org bertempiaran lari ketakutan..biarkan pintu terbuka. ada yang menjerit dgn menangis sebab takut.. faham² je lah budak².

Bila da riuh rendah dalam rumah. Makcik aku tanya knapa? Sepupu aku yg sorang ni gi crite ape yg dia nampak kt depan rumah. Masa ni kite org yg budak² ni da kecut perut.. menggigil tak yah crite la..semua ada rasa..jantung berdegup punyalah laju + nk terkencing pun ade..
Mujurlah makcik aku ni ustazah. dia dgn tok lang aku ni pandai bab agama skit. so dia org pergi kt luar dgn berbekalkan lampu picit. dok suluh kt tempat kite org nampak benda tu sambil mulut dok baca apa ntah. aku tak tahu.. lama jugak dia org dok kat luar tp x bagi sesiapa pn keluar rumah, maybe takut kena sampuk la rasenya..

Bila makcik dgn tok lang aku masuk rumah. dia org cakap dah xde ape². fuhhh punya kami rase lega.. gile x happy..benda yg menakutkan da xde..tp rupenya sangkaan kite org meleset..
Sepupu pompuan aku sorg ni tetiba terasa nk buang air. so kite org yg ramai² teman lah dia pergi tandas mujur lah tandas tu dekat dapur.. Masa tu kat dapur memang ada makcik² kita org tgh basuh pinggan rasa lega la sikit. sampai je kt tandas kite org tgk ada org dalam tandas.. so kite org tunggu la..mcm bunyi org mandi.. tuala pun tersangkut kt pintu bilik air. tuggu punyalah tunggu da dekat 15minit.. xsudah lg mandi. tetiba tuala tu mcm ada org tarik..sreeeettt.. ingatkan da siap.. tp senyap je lepas dia tarik tuala tu.. Sepupu aku yg nk buang air ni da xboleh tahan..hilang tahap kesabaran dia.. dia pun terus pergi kt pintu bilik air tu masukkn tangan dekat celah² pintu terus tolak pencangkuk pintu.mujur masa tu pintu bilik air x brape rapat sebab untuk safety org² tua yg guna.klu apa² berlaku senang buka dari luar.Masa sepupu ak tolak pintu bilik air kite org tgk xde sape pun kat dalam.. punya la hairan bin ajaib.. mula la kite org lari berterabur ke tengah rumah.

Makcik dgn toklang aku macam seblm ni..dok baca² ayat suci alquran. dok halau benda tu. malam tu mmg kite org tidur dalam gelap..
So abis sudah crite aku yg x brape nk seram ni.. nti aku blanje crite laen pula. 

Alam Dewa dalam Buddhisme



Di dalam Ajaran Buddha, Dewa adalah salah satu hidupan yang dalam Kitaran Hidupan selain Manusia, Asura, Haiwan, Hantu Lapar dan Naraka.

Hidupan ini mendiami suatu alam yang dipanggil Syurga disebabkan tahap Kesenangan di dalam Dewa amat berbeza dengan apa yang di alami di alam Manusia.

Definisi Syurga di dalam Ajaran Buddha berbeza dengan definisi Syurga di dalam Agama Abrahamic (Jew, Kristian dan Islam). Mana-mana hidupan yang berjaya lahir di Alam Dewa bergantung kepada Merit yang telah dilakukan pada masa hayat lepas.

Dewa mempunyai jangka hayat yang amat lama (ada yang hanya berusia hampir 1,000,000 tahun sehingga ada yang berusia puluhan Trilion tahun). Walaubagaimana pun, Dewa juga TIDAK terlepas dari mengalami kematian setelah mengalami jangka hayat yang lama. Bergantung kepada Merit yang telah dilakukan, ada yang akan lahir di masa hayat akan datang di dalam Alam Dewa yang lebih tinggi atau ke alam yang lebih rendah seperti Manusia ataupun Haiwan.

Menurut Ajaran Buddha, tiada satu pun Dewa yang wujud ini patut disanjung, disembah kerana Dewa masih lagi berada berada di Alam Samsara (Reincarnation) sama seperti Manusia, Haiwan dan lain-lain.

Disebabkan Dewa mempunyai jangka hayat yang amat lama dan terlalu gembira dengan keseronokan, Dewa terlalu LALAI dengan hidupan di Syurga yang hanya menyebabkan Dewa semakin jauh dari keingginan untuk mencapai Nibbana (Pencerahan).

Para Dewa mendiami 3 alam berbeza.


Alam-alam tersebut adalah
1) Kamadhatu
2) Rupadhatu
3) Arupadhatu

------------
KAMADHATU -

 merupakan alam Dewa paling rendah dibandingkan dengan Rupadhatu dan Arupadhatu.

Di Alam Kamadhatu mempunyai tingkatan Syurga dari yang paling tinggi ke terendah.

Parinirmita-vaśavartin adalah tingkatan Syurga paling tinggi. Dewa di dalamnya mempunyai berketinggian 1400 m dan jangka hayat 9,216,000,000 tahun.

Nirmānarati dihuni Dewa yang ketinggian 1140 m dan jangka hayat adalah 2,304,000,000 tahun.

Tusita pula Dewa dengan ketinggian 910 m dan jangka hayat 576,000,000 tahun.

Yama adalah Syurga terendah dihuni Dewa dengan ketinggian 690 m dan jangka hayat 144,000,000 tahun.

-----------
RUPADHATU -
alam Dewa yang lebih tinggi daripada Kamadhatu. Penghuni di alam dipanggil para Brahma.

Selain itu, di alam ini para Dewa Rupadhatu tidak mempunyai apa-apa jantina sama ada lelaki atau perempuan.

Dewa Rupadhatu berbeza dengan Kamadhatu kerana di alam ini tidak terpengaruh dengan keseronokan Syurga Kamadhatu. Dewa Rupadhatu menghabiskan jangka hayat yang amat-amat panjang dengan berSamadhi (meditasi) yang dipanggil dhyana.

Terdapat 4 jenis dhyana...Dewa Brahma yang mencapai tahap Dhyana Keempat menghuni Alama Rupadhatu ke-2 tertinggi manakala Brahma yg mencapai Dhyana pertama berada di alam Rupadhatu terendah.

Brahma terendah iaitu Maha Brahma disebabkan lahir di alam ini keseorangan telah menganggap dirinya sebagai Pencipta Alam hanya disebabkan telah wujud sebelum Alam Semesta wujud.

Brahma inilah Dewa yang disembah oleh kebanyakan penganut Hinduisme dan dianggap yang Maha Esa oleh penganut Hinduism.

Or maybe some sort of 'God' yang disembah penganut Agama Abrahamic.

------------
ARUPADHATU -
Dewa yang menghuni di dalamnya tidak mempunyai apa-apa fizikal dan lokasi kewujudan. Alam ini juga sendiri tidak bertempat.

Dewa Arupadhatu menghabiskan jangka hayatnya yang amat-amat panjang dengan berSamadhi dan dianggap setara dengan Pencerahan (Enlightenment).

-----------------------------------
Ini sedikit sebanyak yang aku traslate pasal Dewa mengikut Ajaran Buddha. Ramai Muslim yg tersalah anggap Dewa ni adalah Tuhan yg disembah penganut Buddha.

Paling HARU sekali, ada yg anggap penganut Buddhisme ni menyembah Buddha...walhal Buddha bukanlah Tuhan, dia hanyalah salah satu RIBUAN Buddha yg pernah lahir di Bumi sejak ratusan ribu tahun lepas - Manusia yg mencapai Pencerahan (Enlightenment).

Sebenarnya tidak, sebab dalam Ajaran Buddha TAK WUJUD apa yg dipanggil TUHAN. Dewa tidak lebih hanyalah hidupan2 di Alam Samsara (Kitaran Kehidupan @ reincarnation). Bergantung pada Merit yg dilakukan semasa hayat, ada yang akan lahir di Alam Dewa yg lebih tinggi atau 'Jatuh' ke alam yg lebih rendah seperti Manusia atau Haiwan.

Mana-mana Dewa pun TIDAK LAYAK untuk disembah kerana dalam Ajaran Buddha mementingkan mencapat Pencerahan (Enligntenment). Dengan mencapai Pencerahan barulah terputus dari Kitaran Kehidupan.

Sun Wukong ke...Maharaja Jade ke...Dewa tu Dewa ni dlm citer Cina tu takder kene mengena dgn Ajaran Buddha. Dewa2 Cina tu tak lebih adalah Mitos2 Ajaran Taoisme.

---------
Binaan Kuil Borobudur dibina berasaskan definisi Tingkatan2 Dewa, bukannya binaan ciptaan Nabi Sulaiman.


Apa yg aku tulis ni ringkasan2 je...nak yg lebih padat n kompleks just google pasal 'Deva in Buddhism'.

Wednesday, October 28, 2015

Gangguan di Highway LPT2 area Bukit Sejuk dari simpang Mek Bulu.



Assalam semua & Selamat hari Raya Aidilfitri....
Kali ni aku dtg bawa cerita seriau yang latest plak...
Selepas kejayaan cerita seram aku yg lepas 'Gangguan hiway Grik' kali ni aku bawa plak cerita adik ipar aku sendiri plak...

Adik ipar aku ni kembar...mlm raya haritu, si abg ajak adik dia ni dgn 2 org kawan yg lain p Dungun amik motor RXZ dia...
depa pegi dlm tgh mlm raya from Manir ke Dungun...
so dah amik motor tu depa masuk la hiway LPT2 from Paka tu dekat area 'Mek Bulu' ... So siadik ni ride la cam biasa...
Sambil tu mmber dlm keta amik gambar dia ride...
tiba-2 kat area Bukit Sejuk tgh-2 hiway adik ni nmpak cam kabus cross hiway...dia wat relax je...
tetiba tgh sedap 140kmh suddenly motor rasa berat....drop slow-2 smpai stop motor....
depa semua stop la...siabg tanya apsal? adik jawab entah bagai la...abg tiaw adik ko tak isi myk ke? myk penuh...
siabg tahu benda tk syok berlaku...dia suruh tarik dgn keta...
punya la berat nak tarik pun sussah nak gerak motor tu...
sampai sakit tgn pegang terpaksa stop lagi...
2-3 kali gak depa mcm tu...semua dah seriau...
rupa-2nya ada brader naik wira dok follow depa dari jauh, stop depa n tanya nape? depa explain apa yg patut...then brader tu hulur myk petrol...sambil pesan " Mu bawok muto molek2 skit ok..."
lepas brader tu belah baru buleh start balik muto n depa balik rumah..dlm kul 5 lebih sampai rumah...
adik ipar aku tu badan tak sedap...cam ada benda duk paut blkg dia...nak jalan rasa berat...lepas tu p jumpa ustaz baru rasa ringan badan...
then kat bawah ni apa benda yg duk paut blkg adik ipar aku tu...
korang kaji la sendiri...aku tgk pun seram masa awal2 dia tunjuk....
Amaran : Jgn simpan gmbar mistik dlm fon korang...risiko rosak tanggung sendiri...huhu...

Saturday, October 24, 2015

[GAMBAR] Pembunuhan Beramai-Ramai di Nanking,China

1937 to 1938 Japanese invaded Nanking china killing hundreds of thousands. They were told not to waste bullets and killed many with knives, swords, bayonettes. Toddlers to old women were raped and mutilated, murdered - and many females forced to just be sex slaves.

These photos show rape victims, children, and just how much the Japanese loved to smile with their kills.


















Pelik!! Demi Awet Muda Wanita Ini Mandi 650 Org Darah Perawan

Demi Awet Muda, Elizabeth Bathory Mandi Darah Perawan. Agar mendapatkan Kecantikan Abadi Wanita bernama Elizabeth Bathory ini melakukan perbuatan brutal dan kejam. Dalam sejarah wanita ini tercatat melakukan ratusan pembunuhan yang dia lakukan. Wanita yang hidup di tahun 1500-an ini terbukti telah membunuh 650 orang.




Pembunuhan pada gadis perawan sengaja dilakukan. Elizabeth percaya bahawa mandi darah perawan akan membuatnya selalu awet muda. Ratusan nyawa melayang sia-sia hanya untuk memenuhi hasrat Elizabeth Bathory untuk cantik di sepanjang usianya.

Seperti Dikutip vemale.com Elizabeth Bathory lahir di Hungary, 7 Ogos 1560. Wanita ini dilahirkan dalam keluarga bangsawan kaya dan terpandang. Keluarga terkaya di Hungary ini menyimpan sisi gelap. Lingkar keluarga Bathory tercatat ada yang menjadi memuja syaitan, menyembah berhala dan beberapa yang lain mengalami kelainan jiwa dan tercatat melakukan kejahatan seksual.

Seperti gadis-gadis pada masanya, Elizabeth Bathory berkahwin di usia 15 tahun, dengan lelaki yang 10 tahun lebih tua darinya, bernama Ferenc Nadasdy. Seseuai peraturan, kerana kedudukan suaminya lebih rendah, Elizabeth tetap memakai nama Bathory, sedangkan suaminya berganti nama menjadi Ferenc Bathory. Ferenc Bathory sering bertempur di medan perang.

Dia digelar Black Hero of Hungary, tetapi hal itu justeru membuat Elizabeth merasa kesepian. Sehingga dengan kecantikannya, dia mempunyai banyak kekasih gelap yang selalu melayaninya sehingga urusan intim. Bahkan, Elizabeth menjadi biseksual kerana dia juga berhubungan intim dengan orang gajinya.


Kekasih Gelap dan Penyiksaan




Dengan latar belakang gelap keluarga Bathory, tidak menghairankan jika Elizabeth mula mengenal ajaran Satanisme. Dia sering memuaskan hasrat seksualnya dengan menyeksa gadis-gadis muda yang menjadi pelayan istananya. Mereka ditelanjangi, disebat, diikat, dan sebagainya. Semua keganasan rahsia itu terus terjadi hingga suami Elizabeth meninggal di tahun 1600.

Saat memasuki usia 40 tahun, Elizabeth mula merasakan tanda penuaan pada wajahnya. Hal ini wajar, tetapi Elizabeth tidak mahu kecantikannya hilang. Sebuah kejadian 'tak sengaja', iaitu tamparan pada gadis pelayan membuat tangan Elizabeth terkena darah sang gadis. Saat itu dia melihat bahawa darah gadis perawan memancarkan kemudaan.

Di waktu yang sama, Elizabeth langsung meminta pelayan kepercayaannya untuk menelanjangi sang gadis, mengikatnya di atas tab mandi lalu memotong urat nadi. Gadis pelayan itu meninggal kehabisan darah, tetapi Elizabeth menikmatinya, dia langsung berendam di dalam tab mandi berisi darah sang perawan.


Membunuh Gadis Pelayan Hingga Bangsawan




Sejak saat itu, keganasan bermula. Elizabeth Bathory mula berani membunuh gadis-gadis pelayan muda yang bekerja di istananya (dengan bantuan pelayan-pelayan kepercayaannya). Hal sadis dan gila ini terus dilakukan, bahkan meluas hingga penipuan pada gadis-gadis desa akan menjadi pelayan istana. Semua bernasib sama, meninggal kehabisan darah setelah diikat di atas tab mandi dan dipotong urat nadinya.

Tentu saja mandi darah perawan tidak memberikan kesan apa-apa pada penuaan yang wajar berlaku pada manusia. Elizabeth merasa darah perawan gadis kelas rendah tidak cukup, sehingga dia mula menculik gadis-gadis bangsawan. Gadis bangsawan dirasa mempunyai darah dengan kualiti yang lebih baik. Hilangnya pada gadis dari keluarga kaya dan bangsawan tentu saja menjadi berita besar.




Tetapi Elizabeth tidak menghentikan aksinya. Dia senang melihat gadis yang sudah diikat dan pelan-pelan meninggal kerana kehabisan darah. Tidak hanya mandi darah perawan, Elizabeth bahkan meminum darah mereka untuk memancarkan kecantikan dari dalam.


Total Korban Sekitar 650 Orang




Hingga pada suatu malam di akhir bulan Disember 1610, pasukan yang dipimpin oleh sepupu Elizabeth sendiri menyerang istananya. Di sana, mayat seorang gadis terletak di atas meja makan. Ditemui juga gadis lain yang hampir meninggal dan terikat di tiang, dengan urat nadi yang mengeluarkan darah. Puluhan mayat yang sudah membusuk ditemui.

Istana milik Elizabeth Bathory ibarat neraka yang menyimpan seribu kekejaman. Sudah jelas, hal sadis dan mengerikan ini dibawa ke mahkamah. Dari senarai mangsa yang ditemui mati dan aduan pelbagai pihak yang kehilangan anak gadisnya, sekurang-kurangnya 650 nama diyakini menjadi korban kekejaman Elizabeth Bathory. Empat pelayan Elizabeth yang terlibat pembunuhan dihukum mati.

Elizabeth sendiri 'hanya' mendapat hukuman di kurung dalam kamarnya yang dibuat tertutup dan hanya diberikan lubang kecil untuk memberi makanan. Di tahun 1614, pada usia 54 tahun, Elizabeth Bathory ditemui meninggal dengan wajah tertelungkup di atas lantai. Kekejaman yang telah dia lakukan membuat banyak orang menggelarnya sebagai The Blood Countess (Wanita Bangsawan Berdarah).

Thursday, October 22, 2015

Cerita Misteri LPT 2 Yang Tak Pernah Anda Dengar


lpt 2
Lebuhraya pantai timur fasa 2 (LPT 2) sepanjang 184km dari Jabor ke Kuala Terengganu adalah sambungan dari LPT fasa 1 dari Kuantan ke Karak (169km). Lebuhraya ini dibuka secara berperingkat sehingga siap dan dibuka sepenuhnya pada awal 2015.
Sejak awal pembinaan sehinggalah ke pembukaan sepenuhnya LPT fasa 2 ini banyak cerita-cerita yang berunsur mistik dan dikaitkan dengan alam ghaib kedengaran berlaku di sini. Menariknya, peristwa-peristiwa yang berlaku kebanyakannya terjadi di 'area' yang sama antaranya :
- RNR ajil
- Antara susur Bukit Besi dan Susur Ajil
- RNR Perasing
- Antara susur Paka dan Susur Bukit Besi
Aku sendiri sebagai seorang yang selalu berulang-alik antara Paka dan Kuala Terengganu sebenarnya amat jarang menggunakan lebuhraya ni sebab jarak lebuhraya dari Paka ke Kuala Terengganu sebenarnya lebih jauh berbanding jalan pantai sebab tempat tujuan aku di Kuala Terengganu agak jauh dari susur keluar untuk kawasan tu. Kalau dari Kuala Lumpur atau ke Kuala Lumpur barulah berbaloi untuk gunakan LPT 2 ni sebab menjimatkan masa dari 6 jam ke 4 jam perjalanan. Alhamdulillah , setakat ni aku belum pernah mengalami apa-apa kejadian mistik atau misteri sepanjang menggunakan LPT 2.
Ramai sahabat-sahabat aku yang selalu menggunakan LPT 2 untuk urusan ke Kuala Lumpur atau pulang ke rumah keluarga atau berulang-alik ke Kuala Terengganu. Ada di antara mereka yang mengalami sendiri kejadian aneh, mistik dan misteri. Bacaan seterusnya agak menyeramkan terutamanya jika anda sedang memandu sendirian di LPT 2 di waktu malam gelap gelita.

Cerita satu
Lokasi : Antara susur Paka dan Susur Bukit Besi
Tarikh kejadian : awal 2014
Waktu : 12.00 Tengah malam - 1.00 pagi
"Aku dari KL nak balik ke Kuala Terengganu, naik LPT , exit di Jabor lepas tu naik balik highway kat Paka. Lepas dalam 2 KM aku macam perasan ada sesuatu kat tepi kereta aku. Bila aku toleh ke kanan, nampaklah satu lembaga putih terbang kat tepi cermin kereta aku. Aku pun bacalah ayat kursi, pasang CD Al-Quran dan elakkan dari panik, terus drive ke depan. Sampailah kat jambatan dekat-dekat exit Kuala Dungun makhluk tu hilang. Waktu tu anak dan isteri aku semua tidur, memang aku tak kejutkan diorang takut diorang histeria."

Cerita dua
Lokasi : Antara susur Paka dan Susur Bukit Besi
Tarikh kejadian : Pertengahan 2014
Waktu : Antara 11.00 malam ke 12.00 tengah malam
"Aku dari GPP2 nak balik ke Kuala Terengganu, masa tu shutdown jadi memang terpaksa balik lewat. Aku naik highway kat exit Paka, mulanya takde apa-apa lepas tu aku terpandang kat cermin pandang belakang, ada makhluk macam kain putih terbang belakang kereta aku. Aku pun tengok balik betul-betul, confirm memang ada yang mengikut. Aku tekan minyak, lagi laju dia kejar. Aku terus drive sampai kat jambatan dekat-dekat exit Kuala Dungun, makhluk tu terus hilang. Betullah orang tua-tua cakap, sungai ni sempadan makhluk nampak dan makhluk tak nampak"

Cerita tiga
Lokasi : RNR perasing
Tarikh ; Awal 2015
Waktu kejadian : 3.00 - 4.00 pagi
"Aku nak ke Temerloh dari Kuala Terengganu, sampai di RNR Perasing rasa nak kencing, aku pun singgahla kat Perasing tu. Time tu takde kereta lain pun kat situ. Cuaca masa tu, baik je. Takde ribut, takde angin kuat. Masa aku lalu kat tepi taman permainan, aku nampak ada satu buaian berayun-ayun tapi aku tak layan sebab rasa nak kencing tak tertahan. Selesai qada hajat, aku lalu balik kat taman tu, buaian tu masih lagi berayun-ayun. Yang peliknya masa tu aku tak rase pun angin." Sahabat ni seorang Hafiz Al-Quran jadi dia memang jenis kuat iman. Setakat usik-usik manja camni dia buat dek je.

Cerita empat
Lokasi : Antara susur bukit besi dan susur Ajil
Tarikh : Julai 2015
Waktu kejadian : 10.00 malam - 12.00 tengah malam
"Aku dengan kawan on the way balik ke Kuala Terengganu. Perjalanan kami lancar je tanpa sebarang gangguan. Sampai je dekat area Jerangau, tiba-tiba aku nampak macam ada lori treler melintang tengah jalan. Aku pun apa lagi, brek la. Nasib baik takde apa-apa kat belakang. Elok je kereta kitorang slow down, lori tu tiba-tiba hilang. Aku pandang kawan aku kat sebelah, dia pandang aku. Aku pun cakap, syyhh nanti kita cerita. Pasang Al-Quran , teruskan perjalanan tanpa sepatah bicara"

Cerita lima
Lokasi : Antara susur bukit besi dan susur Ajil
Tarikh : Ogos 2015
Waktu kejadian : 1.00 pagi - 2.00 pagi
"Aku dengan budak aku on the way dari Paka nak ke workshop di Bukit Payong. Kami terpaksa balik sebab stok ducting dah habis. Sampai dekat area Jerangau aku potong satu kereta ni. Lepas tu tiba-tiba kereta tu ada balik depan kitorang. Aku pun tekan minyak nak potong balik kereta tu, sampai je dekat kereta tu, kereta tu terus hilang. Yang budak aku ni, buat mulut celupar boleh pulak dia cakap kat aku, "bos, mana kereta tadi. Ahh sudah. Hantu tu. Kita dah kena ni. Hantu tu." aku terus cakap kat dia , diamlah. Lepas tu tiba-tiba je terbau busuk yang amat sangat. Budak tu boleh pulak cakap "Bau apa ni bos, bos kentut ke. Eh, ni macam bau bangkai. Ah sudah, dia main tumpang-tumpang pulak". Aku pun terus pasang bacaan Al-Quran sambil menyumpah seranah budak tu. Tobat aku tak bawak lagi dia pergi Paka. Mulut takde insurans."



Ada banyak lagi cerita-cerita lain yang dikatakan berlaku di LPT2 ni tapi tak dapat dipastikan kesahihannya sebab aku tak dengar dari orang yang mengalaminya sendiri. Lima cerita di atas diceritakan terus dari orang yang mengalami kejadian-kejadian tersebut. Selain itu, jika diperhatikan, kebanyakan kemalangan maut yang berlaku di LPT 2 terjadi di kawasan yang lebih kurang sama. Mungkin sebab faktor keadaan jalan yang beralun dan mungkin juga sebab terdapat gangguan makhluk Allah yang kita tidak nampak. Ingatlah, makhluk itu juga makhluk Allah dan sebaik-baik mereka adalah sejahat-jahat manusia. Sentiasalah berzikir dan mengingati Allah setiap masa. Insya Allah , kita akan sentiasa dalam perlindungan Allah dan malaikatNya walau di mana kita berada. 


Satu nasihat, kalau bawak isteri dalam pantang atau ada anak-anak kecil, seboleh-bolehnya elakkan dari menggunakan LPT 2 di waktu maghrib atau tengah malam. Rancang perjalanan anda supaya tidak terlalu lewat ketika sampai di LPT 2. Keluarlah ke jalan pantai bila waktu dah maghrib atau lewat malam sebab bila dah sampai ke LPT 2 tubuh dah semakin letih. Ketika tubuh letih ni, semakin mudah makhluk-makhluk ni untuk mengganggu. Yang penting sentiasa berzikir mengingati Allah dan berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W insya Allah jiwa kita akan sentiasa kuat dan berupaya melawan apa jua gangguan yang datang.

Friday, October 16, 2015

Kapsul (2015)







Kapsul ialah sebuah filem melayu yang diterbitkan pada tahun 2015.

Pelakon: Faizal Hussein, Zamarul Hisyam, Dato Rahim Razali, Irfan Khairi, Jue Aziz, Elly Mazlein, Tun Mahathir




Badi (2015)






Badi ialah sebuah filem melayu yang diterbitkan pada tahun 2015.




Sunday, October 4, 2015

Polis EVO (2015)




Polis EVO merupakan sebuah filem aksi yang diarahkan oleh Ghaz Abu Bakar dan dibintangi oleh Shaheizy Sam, Zizan Razak, Nora Danish, Mimie Ernida, Wan Hanafi Su, Pablo Amirul, Amerul Affendy dan Harun Salim Bachik.

Inspektor Khai (Shaheizy Sam),Inspektor narkotik terbaik di Kuala Lumpur telah ditugaskan untuk menyiasat dan menyelesaikan kes Syabu Naga yang melibatkan operasi pengedaran dadah di Terengganu. Meskipun kes ini mempunyai kaitan dengan kes yang dikendalikan oleh Inspektor Khai sebelum ini, namun dia harus bekerjasama dengan Inspektor Sani (Zizan Razak) yang bertugas di Terengganu. Ini kerana Inspektor Sani lebih arif dengan selok-belok negeri kelahirannya itu. Walau bagaimanapun, mereka berdua mempunyai personaliti berbeza. Inspektor Khai seorang yang tegas dan sering bertindak tangkas dan ini berbeza sekali dengan Inspektor Sani, yang lebih mengikut prosedur dan protokol. Ketidakserasian itu membuatkan misi mereka hampir gagal. Segalanya berubah apabila ketua penjenayah, Izrail mula melibatkan keluarga Inspektor Sani dalam kes ini. Inspektor Khai dan Inspektor Sani kini sedar mereka perlu belajar bekerjasama bagi menyelesaikan misi mereka.





Misteri Jam 12 - Saka Nenek Masih Mengganggu


Assalamualaikum Wr Wb kepada DJ bertugas,

Nama saya Ellah. Memang banyak kisah hantu dan misteri kalau nak diikutkan, tapi saya akan cerita pengalaman yang pertama bila saya diberitahu bahawa saya didampingi sesuatu.

Kisahnya begini.......

Beberapa tahun lepas, saya telah pergi bercuti ke salah sebuah pulau di Asia Tenggara ini dengan tiga orang teman saya. Semasa berada di sana, ada juga perkara yang aneh dan pelik berlaku tapi, kami tidak hiraukan sangat. Maklumlah, "benda-benda" ni di merata tempat, dalam dan luar negeri jadi tak payahlah nak dikhuatirkan sangat. Saya mengaku, sebelum perkara ini, saya ni memang tak berani tapi saya juga tak kuasa dengan perkara pelik ini semua. Pada saya, mereka wujud; hanya mereka ghaib. Dan benda-benda yang ghaib ni, tak usahlah kita fikirkan melebih-lebih.

 Jadi sepulangnya saya dan rakan-rakan ke Singapura, saya rasa ada sesuatu yang tak kena. Seperti saya sering merasakan bahawa saya diekori seseorang, atau lebih tepat lagi sesuatu. Dah namanya ghaib, saya pusing lihat kiri, kanan, depan dan belakang, memanglah tak nampak apa-apa. Tapi rasa seram itu masih ada.

Satu hari, dengan izin Allah, saya bertemu dengan seorang pakar kerana saya pernah meluahkan hasrat kepada seorang rakan saya tentang perasaan yang tak enak ini. Alhamdulillah, saya berkenalan dengan pakar ini (Pakar A) dan pergi berkonsultasi dengannya. Alangkah terperanjatnya saya bila dia keluarkan sesuatu dari badan saya dan pindahkan ke badan seorang pakar lagi satu (Pakar B) untuk soal-siasat. Kenangkan balik, perasaan takut dan gementar ada dalam hati kerana dalam kepala saya, saya bertanya: "Apa benda ni?? Ni buat-buat ke betul?" Saya begitu sangsi dan ragu-ragu. Seperti mana saya katakan awal tadi, saya memang tak kuasa dengan benda macam ini. Suka dengar cerita-cerita hantu bila kawan-kawan berkongsi dan ada juga ikut kawan kawan yang lain pergi "adventure". Tetapi setakat itu sahaja.
Balik kepada cerita, saya disuruh tanya soalan kepada jin ini yang sedang berada dalam jasad Pakar B. Jadi saya tanyalah, kenapa dia ada dalam badan saya, apa dia nak, dan lain-lain soalan umum. Oh, sebelum saya lupa, sebelum dimasukkan jin kepada badan pakar B ini, pakar B memang orang yang badannya tegap dan segak tetapi setelah jin itu masuk ke dalam tubuh Pakar B, Pakar B terus menjadi lemah longlai dan seperti orang tua. Saya rasa pakar A tu tak sabar dengan saya lalu dia bertanya kepada jin. Siapakah dia dan siapa menghantarnya. Apa urusan dia dengan saya.


Alangkah terperanjatnya apabila Jin tu menjawab bahawa dia adalah saka dari arwah nenek saya. Dipendekkan cerita, setelah mendapat tahu tentang hal ini, saya ada menyelidik latar belakang keluarga saya kerana saya diberitahu bahawa saka ni sebenarnya jin yang turun-temurun oleh ahli keluarga. Wallahua'lam. Rupa-rupanya, bukan ada satu sahaja tetapi ada dalam kurang lebih tiga jin dalam badan saya ketika itu.
Perkara ini buat saya runsing, buat saya terfikir. Mungkin sebab itu, saya dapat merasakan kehadiran makhluk ghaib terutama sekali bila saya sendiri, saya akan menangis teresak-esak kadang-kadang dengan tanpa sebab, saya akan mendapat mimpi-mimpi pelik. Apabila saya membaca tentang tanda-tanda orang yang di dalam badannya ada Jin, saya terperanjat dan rasa cuak.
Sampai ke hari ini, saya dimaklumkan bahawa saka arwah nenek masih ada dengan saya dan akan sering mengganggu saya kalau saya tidak memberi kata putus yang saya akan pelihara saka ini. Saya dah tekad. Saya tak akan pernah ambil benda ni. Sepertimana yang diberi kepada nenek saya dahulu tanpa pengetahuan nya, dan seperti mana dia mengganggu nenek semasa nenek masih hidup kerana nenek juga tidak mahukannya, begitulah yang akan saya lakukan dan lalui.
Dalam mimpi, banyak kali "dia" menjelma. Saya tahu itu dia kerana dia marah-marah dengan saya dan dia juga pernah memberi amaran yang dia akan tetap membuat kacau-bilau dalam kehidupan saya. Tapi saya tak hiraukan.

Memang saya tak salahkan semua yang mendengar termasuk KC (atau DJ yang tertugas) kalau rasa cerita saya ni dongeng. Saya sendiri rasakan benda ni dongeng, tapi, ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tapi yang sememangnya benar, tetap akan jadi benar dan yang bathil itu pasti suatu hari akan musnah. Yang penting, hati ingat pada pencipta kita dan dengan izinnya juga, hidup kita lebih diberkati. Amin, InsyaAllah.
Selamat malam dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk mengetengahkan cerita saya ini.
TERIMA KASIH ELLAH!!!

Wednesday, September 30, 2015

Misteri Jam 12 - Pintu Bilik diketuk oleh Orang Sebelah di Asrama Sekolah di Port Dickson



Kisah Orang Sebelah

Assalamualaikum DJ KC dan para pendengar Mister Jam 12,

Saya Bobby dari Skudai, Johor Bahru. Saya ada sebuah cerita ringkas yang ingin dikongsi dengan KC dan para pendengar, walaupun kisah ini bukan saya yang alami tapi bagi saya, cubalah bayangkan kalau kita yang kena.

Kisah ini diceritakan oleh rakan saya ketika kami sedang menetap di asrama sekolah di Port Dickson. Memandangkan kami duduk di asrama, cerita hantu sajalah yang menjadi penglipur lara kami. Pada masa itu kami sedang bercerita tentang hantu, sedang kami bercerita seorang kawan saya mencelah dan menceritakan tentang cerita seram di salah sebuah asrama sekolah di Malaysia. Ceritanya berbunyi begini…

Ada sebuah asrama ni, pada minggu pelajar balik kampung, ada beberapa orang saja yang tinggal di dalam blok. Adalah seorang hamba Allah ni, yang tiada rezeki untuk balik ke kampung halaman, tinggal di dalam bilik/dorm seorang diri.

Dipendekkan cerita, pada malam kejadian, si hamba Allah ni sedang menggosok bajunya, tiba–tiba, pintu biliknya diketuk. Dia bertanya, "Siapa tu???” Kedengaran jawapannya, "Orang sebelah...” Si hamba Allah menjawab, "Sekejap ye...”
Jadi, si hamba Allah ni tertanya-tanya, “Eh, bilik sebelah ni ada yang tak balik ke???” Namun dia hanya anggap tiada apa-apa yang berlaku. Sedang dia tertanya-tanya, pintunya diketuk lagi dan dia bertanyakan siapa yang mengetuk, maka dijawabnya lagi, “orang sebelah”. Dan si hamba Allah ni menjawab “Kejap ye, tengah gosok baju...”

Selepas selesai menggosok baju, si hamba Allah ni terlelap dan terlupa pasal orang sebelah tadi. Dalam beberapa jam dia terlelap, dia terbangun kerana pintu biliknya diketuk. Si hamba Allah ni tanya dalam keadaan separuh sedar.

HAMBA ALLAH: Siapa tu???
YANG MENGETUK: Orang sebelah...

Barulah dia ingat yang tadi ada orang memanggilnya. Lantas dia pun terus membuka pintu dan dia amatlah terperanjat bahawa orang yang mengetuk pintu tadi betul-betul “ORANG SEBELAH” (SEPARUH BADAN SAHAJA!!!).

Itu sahaja dari saya. Assalamualaikum.
Wa'alaikumussalam. Terima kasih Bobby!!!

Friday, September 11, 2015

Misteri Jam 12 - Hantu Tingkap Bilik Rumah



Dikongsi oleh Kak Fatimah
Dibaca oleh KC

Akak ingin berkongsikan pengalaman seram dan misteri yang akak alami. Kisah yang ingin akak kongsikan adalah mengenai sebuah misteri di tingkap rumah selepas kematian arwah nenek akak.

Semasa arwah nenek akak masih ada di rumah akak, dia selalu memanggil-manggil akak dengan nama timangan “imah” kerana meminta tolong buatkan sesuatu. Tetapi, sejak kematian arwah nenek, akak seringkali terdengar seolah-olah arwah nenek akak memanggil akak dengan nama timangan. Suaranya kedengaran sangat dekat di telinga akak. Sekali kali kadang-kadang terdengar suara itu datang dari luar tingkap rumah akak. Kadang-kadang akak pernah terlihat kelibat seakan akan muka arwah nenek akak di luar tingkap rumah tersebut.

Walaubagaimanapun, gangguan ini berlaku hanya untuk beberapa kali sahaja sebelum akak memanggil seorang ustaz untuk membersih rumah ini dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.
Itu sahaja kisah dari Kak Fatimah….

__________________________


Seterusnya, adalah juga kisah mengenai pengalaman seram tingkap rumah..


Dikongsi oleh Imran
Dibaca oleh KC

Ketika saya sedang duduk di ruang tamu pada waktu malam, saya terperasan macam ada orang sedang berada dekat tingkap bilik tidur saya. Tapi setiap kali saya toleh, tidak ada sesiapa pun di sana.

Dan apabila saya masuk di dalam bilik kerana ingin lelapkan mata untuk tidur, saya dikejutkan dengan lembaga yang agak tinggi sangat-sangat sebabnya saya nampak samaran sahaja wajah makhluk yang menakutkan itu. Bila saya katakan saya nampak, bukan secara fizikal saya bangun saya nampak, TIDAK.  Waktu tu, saya dah masuk bilik, saya tengah baring dekat atas katil;. Kemudian, saya terlelap sampai saya tertidur. Dalam keadaan saya tidur tidak sedarkan diri, saya bermimpi di tingkap bilik rumah saya ini, ada sejenis makhluk yang tinggi berdiri..jadi sebab itulah bila saya bangun, saya dapat rasakan seolah olah apa yang saya mimpi, benar benar terjadi di alam realiti..



__________________________


Seterusnya, adalah juga kisah pendek mengenai pengalaman seram tingkap rumah..

Antara gangguan yang menghantui saya lazimnya waktu malam. Ketika saya sedang berbaring di atas katil, saya terdengar seperti ada orang memanggil “psssttt pssttt”… Jadi, lumrah manusia jika terdengar ada orang panggil, saya akan menoleh ke tingkap (tempat di mana terdengar bunyi tersebut). Memang tak nampak apa-apa, tapi saya dapat rasakan ada sesuatu yang tak kena. Dan akhirnya pada suatu malam, apabila saya berbaring di atas katil membaca buku seorang diri, saya terperasan macam ada benda berlegar-legar dekat jendela (tingkap) bilik tidur saya (ke kiri ke kanan ke kiri ke kanan). Tetapi yang hairannya, setiap saya menoleh untuk memandangnya, benda itu hilang dari pandangan. Setiap kali ada sesuatu benda kat tingkap, bila saya toleh je, benda itu hilang entah ke mana.

Yang paling menakutkan apabila waktu tu seorang teman saya datang ke rumah saya lepak-lepak pada malam tu. Kemudian, saya suruh la teman saya masuk ke dalam bilik untuk mengambil bantal. Jadi, teman saya masuk dalam bilik nak ambil bantal atas katil, tiba-tiba dia terperanjat dan dia memberitahu dia taknak lagi masuk bilik saya, kerana dia menceritakan kepada saya dia ternampak seorang wanita berada di luar tingkap bilik tidur saya dan memandang ke arahnya.

Itu sahaja, sekian…