-->

Saturday, June 13, 2015

Eden Lake (2008)Eden Lake filem 2008 yang dilakonkan oleh Kelly Reilly, Michael Fassbender dan Jack O'Connel ini mengisahkan tentang sepasang suami isteri Jenny (Kelly) dan Steve (Michael) di sebuah tempat yang agak sunyi sebagai untuk mereka bercuti. Mereka memilih tempat itu kerana untuk menenangkan diri mereka, namun mereka diganggu oleh bunyi bising yang dilakukan oleh sekumpulan budak-budak nakal yang diketuai oleh Bret (Jack O'Connel). Bengang dengan bunyi bising tersebut, Steve bertindak memarahi budak-budak tersebut, namun tak diendahkan oleh budak-budak nakal tersebut, malah mengejek semula Steve. Steve juga mengarah budak-budak tersebut supaya jaga elok-elok anjing kesayangan Brett itu kerana anjing itu sering kali menganggu Steve dan Jenny.

Budak-budak nakal tersebut tidak berpuas hati dengan tindakan Steve yang memarahi mereka lalu mereka mencuri barang-barang Steve termasuklah kereta Steven.

Steve terpaksa berjalan kaki di dalam hutan tersebut mencari budak-budak nakal tadi. Apabila akhirnya Steve bertemu dengan budak-budak tersebut, pergelutan berlaku antara Brett dan Steve kerana Steve ingin cuba merampas barang-barangnya balik. Tindakan kawan Brett yang cuba menolong Brett dengan cuba menikam Steve dengan pisau akhirnya tertikam pada anjing Brett lalu anjingnya mati.

Brett berasa sangat sedih lalu memberi semula barang-barang Steve tadi dengan keadaan yang sangat marah. Steve terus berlari ke arah keretanya. Brett yang menangisi anjing tadi mengubah fikiran untuk membalas dendam pada Steve, lalu Brett mengarah rakan-rakannya mengejar Steve.

Steve akhirnya ditangkap dan diseksa. Jenny pula cuba menyelamatkan Steve, namun gagal. Kehadiran Jenny disedari oleh Brett menyebabkan budak-budak nakal itu mencari Jenny. Steve akhirnya mati.

Cerita berakhir apabila Jenny bertemu keluarga Brett dan melaporkan segala kejadian yang berlaku, namun bapa Brett bertindak membunuh Jenny selepas mendapat tahu yang rakannya mati dibunuh oleh Jenny sewaktu Jenny ingin lari dari seksaan budak-budak nakal tersebut.1 comment: